Tuesday, July 7, 2015

hei hei hei...


Assalammualaikum W.B.T...

ohoooiii... lama btol tak menulis dlm ni..last januari 2014... pergh..dah setahun lebih dah... banyak benda yg jadi dlm tempoh setahun setengah tu...


meh sini nk cerita...


aku kan gtau korang aku mengandung 7 minggu masa last post haritu kan... aku da selamat melahirkan baby yg 7 minggu tu pada 7/10/14 yang lalu... tahun lepas dah... umur baby tu pon dah 9 bulan genap harini... mana dia??.. sat aku tepek gambaq dia..


comey dak???.... nama dia Anas Fakhrullah Bin Taufik Khairullah.. 

Dari umur kandungan 7 minggu sampai la saat melahirkan mcm2 peristiwa jadi kat kami laki bini... Anas so far  mmg tak pernah menyusahkan ibu dan ayah dia dari saat dia dlm perut aku... baby yg sangat baik... kehidupan kami kekadang on off jgk... ada sampai satu tahap takde duit nak makan... alhamdulillah..di kurniakan suami yg baik dan bertanggungjawab, tk berusaha cari duit utk bagi aku dan anak dia cukup makan... tu yg buat bertambah sayang kat dia tuh... 

Bila kandungan aku berusia 8 bulan yakni selepas raya.. Kami suami isteri buat keputusan yg agak besar dlm hidup kami.. TK nak berhenti kerja dan cari kerja lain... tp sebelum kptsan di buat ... tk mmg ada bg hint yg dia nk mintak berenti... agaknya bila dia lama bersabar..sampai satu hari masa duk berdua, dia ckp kat aku yg dia nk mintak berenti kerja...


aku yg pada mulanya agak keberatan mohon masa utk aku pikirkan.. yealah... dlm keadaan aku yg sedang hamil 8 bulan..keadaan ekonomi negara yg agak goyah bukan mudah nk dpt pekerjaan time2 mcm ni.. aku tanyakan pada dia apa alasannya dia nk berhenti...korang tahu kenapa??... bukan sbb gaji..bukan sbb duit... tp sbb masa.. utk pengetahuan korang... kerja dia memerlukan dia kerja 7 hari seminggu..takde cuti ..takde rehat.. kerja siang malam.. nk temankan aku g checkup siap kene gadoh2 ngan pengurusan company dia... kekadang aku jeles bila tgk ibu2 hamil dtg ngan husband diaorng g checkup..aku??.. dtg ngan teksi sorang2 bawak baby .... tp itulah pengorbanan yg terpaksa aku lalui... agaknya tk dah tak boleh bersabar di samping banyak penganiayaan yg aku tak boleh nk ceritakan.. last aku izinkan dia ngan syarat dia kne cari kerja dlm tempoh 2 minggu selepas berhenti.. kenapa 2 minggu??... klu aku suruh dia cari on the spot.. dia akan stress.. dari dia ada semangat nk keje tmpat baru..terus potong mood... so 2 minggu tu adalah masa bertenang utk dia..sambil2 tu aku pon tolong dia cari kerja jgk.


TK utk pengetahuan korang seorang lelaki yg agak serius... garang... dan agak moody bila dia kerje ngan company lama dia... dri mula aku kenal mcm tu la dia.. tp di sbalik garang dia ada kasih syg nya jgk... bila aku ckp aku izinkan dia berhenti... dia tetiba berubah 360'... dari garang...serius... moody..kepada yg sebaliknya... aku jadi pelik... agaknya bila bini dah ckp mcm tu terlepas la segala beban2 kat bahu dia.. terkeluarlah watak dia yg suka senyum...banyak gelak.. periang n yg paling pelik sekali....BANYAK CAKAP... hahaha..ni da lawan bini dia dah ni...

so dalam tempoh x sampai seminggu tk berjaya dptkan pekerjaan hasil usaha kami berdua..aku risik2 pada kawan2 fb... jiran2.. alhamdulillah..dia dpt kerja as juruteknik di sebuah company msc di bandar puteri puchong..alhamdulillah..lega aku dengar... tp tk kene mulakan gajinya dengan RM900 yg belum di tolak EPF.... takpela...janji ada kerjanya... n tmpat nya dekat ngan rumah..kebetulan pula mak ada kirimkan motosikal aku melalui pak uda aku..so senang dia nk gerak g keje...

1st week keje , alhamdulillah.. dia dpt menyesuaikan diri.. request dia satu jer.. nak bawa bekal g opis sbb dia kata susah nk cari makanan melayu kat situ... aku turuti je asalkan dia happy.. sarat bukan masalah bagi aku. ptg2 plak lepas keje company dia akan adakan game futsal... kenelah tk bawak aku skali ke tempat futsal. 


so..pengajarannya kat sini... jgn risau ngan rezeki yg Allah nk berikan klu kita korbankan sesuatu utk masa depan kuarga kita.. walapun pendapatan kami sekeluarga sederhana itu tak sepenting dengan masa yg suami aku dpat luangkan utk aku dan anak.. dia ada cuti sabtu ahad..public holiday dll...Rezeki tu milik Allah.. yg penting usaha kita ke arah mencari yg lebih berkat....


k lah..nnti aku coretkan lg beberapa peristiwa sepanjang tahun 2014... 

wassalam...


No comments:

Post a Comment